Om valfriheten att följa lagen …

Under rubriken “Tiden är över för kravlös tacksamhet” skriver GP idag om hur 40-talisterna inte kommer låta sig begränsas av socialdemokraternas “ett äldreboende för alla”-modell. Fler och fler inser nämligen hur befängt det är att inte själva få välja vem som skall ge en omsorg på ålderns höst.  Kristdemokraterna har tillsammans med Alliansen länge kämpat för att införa Lagen om Valfrihet (LOV) i Göteborg då vi menar att ökad valfrihet och ett större utbud av aktörer ökar tillgängligheten, kvaliteten och effektiviteten inom såväl äldreomsorgen som i stödet till personer med funktionsnedsättning. Fler än hälften av alla landets  kommuner har nu infört valfrihet på området, men socialdemokraterna i Göteborg är fortfarande bergfasta i sin övertygelse om att de vet bättre än göteborgarna hur deras äldreomsorg skall utformas.

På GP:s fråga om vad socialdemokraterna kommer att göra om regeringen gör LOV:en obligatorisk svarar dock det ansvariga kommunalrådet: “Vi följer alltid lagen”.  Detta är en lov-värd inställning, om uttrycket tillåts. Svaret blir dock aningen komiskt i ljuset av hur ett annat socialdemokratiskt kommunalråd, tillika byggnadsnämndens ordförande, väljer att förhålla sig till lagen enligt ett citat på samma sida i GP. Byggnadsnämndens ordförande menar sig nämligen inte kunna bygga någonstans om lagarna som reglerar bullernivåer måste följas strikt.

Laglydnad skall givetvis uppmuntras, men jag måste erkänna att jag skulle uppskatta om kommunalrådet med ansvar för äldreomsorgen i staden lät sig inspireras en aningen av byggnadsnämndens ordförandes mer pragmatiska förhållningssätt. Annorlunda uttryckt:  Släpp de ideologiska skygglapparna och låt de äldre få bestämma själva över sin hemtjänst!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.