Kan man vissla på sig själv?


En av de åtgärder som den politiska majoriteten ville vidta för att motverka fler mutskandaler i Göteborg var att införa en så kallad “whistleblower-funktion“. Med detta avsåg man en mottagarfunktion för att ta om hand tips från allmänhet och anställda i staden som upptäckt oegentligheter i kommunens verksamhet. Från Alliansen påpekade vi i ett tidigt skede de problem som är behäftade med inrättandet av en sådan  funktion. Våra farhågor rörde bland annat riskerna för angiveri, och vikten av att motverka  jäv. En instans  vars syfte är att ta emot tips om maktmissbruk och vänskapskorruption, måste naturligtvis inte bara vara skild från kommunen, utan även själv stå höjd över varje misstanke om att kunna anklagas för jäv.

Idag rapporterar GP att det nu är klart vem som skall administrera mottagarfunktionen för så kallade “visslare”. Uppdraget gick till en advokatbyrå där två av juristerna som skall ansvara för funktionen har klara kopplingar till Göteborgs stad. En av dem är sekreterare i styrelsen för Liseberg, Business Region Göteborg och Gatubolaget,  och har även en bakgrund som stadsdelschef i staden. Dessutom visar hans CV att han brukar företräda kommunala bostadsbolag, däribland AB Framtiden.

Ridå!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.