Inte endast av politik …

Vy från mitt arbetsrum

Livet återgår så långsamt till det normala efter semestern, så även i Stadshuset. Utanför mitt fönster är det dock  inte riktigt sig likt. På torget nedanför råder nämligen en febril aktivitet där mängder av olika små serveringar och försäljare från olika delar av världen slagit upp sina stånd som en del av Kulturkalaset. I skrivande stund börjar flödet av turister och göteborgare i jakt på lunch att tillta. Människor möts, fikar, handlar ost, och samtalar. Precis som det skall vara på ett torg tycker jag. Andra tycker dock annorlunda. För en tid sedan avslog nämligen socialdemokraterna i byggnadsnämnden ett förslag om att tillåta uteserveringar på Gustav Adolfs Torg. Beslutet motiverades med, den i ljuset av bilden ovan något komiska, formuleringen:

“Gustav Adolfs Torg är ett icke-kommersiellt torg fyllt av politiska aktiviteter och bör så förbli.”

Själv gläds jag över att Gustav Adolfs Torg är ett torg där inte bara politik, utan även handel och kultur ryms. För  varken människan eller staden kan leva endast av politik. Allt hänger ju ihop. Kultur uppstår i möten mellan människor. Det är i dessa möten som nya idéer blir till och växer. Nya idéer som är en förutsättning för utveckling, entreprenörskap, företagande, ny politik,  … och ännu mer kultur.

Vi ses i vimlet på Kulturkalaset! Kanske kan vi prata om vilken sorts politik som bygger den goda staden?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.