På läger …


Igår besökte jag ett sommarläger i Värmland,  Alba-Camp. Lägret drivs av en ideell förening som arbetar med äventyrspedagogik riktat mot ungdomar i åldern 12-16 år. Sedan starten har ca 1 000 ungdomar från Göteborg umgåtts, kört cross, åkt vattenskidor och badat i den närliggande sjön vid lägergården. En plats beviljas genom stadsdelsnämndernas individutskott och ges som en sorts social insats till barn och ungdomar som av olika anledningar har det tufft i sin hemmiljö eller bara behöver komma ifrån stan ett tag.

Många ungdomar som lever i socialt utsatta miljöer, under dåliga hemförhållanden och i utanförskap, riskerar att hamna i kriminalitet.  Att under ett par veckor få komma ut i naturen och tillsammans med andra ungdomar få möta utmaningar,  kärlek, krav, stöd och beröm kan vara en livsförändrande erfarenhet. Det är därför oerhört viktigt att skola, socialtjänst, polis och föreningsliv samverkar för att tidigt uppmärksamma, och sätta in insatser, för att vända en negativ utveckling.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.