Förskolefabrik i Frihamnen?!?

Inför varje kommunstyrelsesammanträde finns det en mängd handlingar att läsa igenom. Denna läsning tar sin tid då det är många ärenden att ta in och begrunda. Mycket är intressant, annat får man stålsätta sig en aning för att tugga i sig. Ibland läser man dock sådant som får en att haja till. Eller vad sägs om  s. 7 i Uppföljningsrapport 1:2011 för kommunstyrelsen:

“En ny ide som prövas är att anlägga storförskolor med 10-15 avdelningar på strategiska platser i staden. En sådan plats som diskuteras för en tillfällig storförskola är Frihamnen.”

Jaha … Göteborg har alltså alltså planer på att starta en förskolefabrik. Då en avdelning rymmer ungefär 20 barn innebär ju detta nästan 300 barn i en enda gigantisk förskola. Jag vet ju att de rödgröna är stressade av att fortfarande inte ha löst problemen med långa förskoleköer och stora barngrupper, men inte att de var beredda att tillämpa industrilogik i termer av stordriftsfördelar. Vad är det med vänsterns förkärlek för centralisering och miljonprogramsliknande projekt? Själv är jag en anhängare av småskalighet, och en mångfald av olika lösningar. Detta gäller även på barnomsorgsområdet. Jag misstänker dock att det är budgetperspektiv snarare än barnperspektiv som ligger bakom förslaget med storförskola i Frihamnen.

Vad blir nästa steg? En gigantisk simskola i torrdockan?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.