Om jämställd valfrihet

Fackförbundet Kommunal har gjort en undersökning av öppettider och tider för lämning och hämtning på förskolor.
I analysen av undersökningen skriver man:

Valfrihetsspåret är uppenbart ett hot mot jämställdheten. Från att samhället i fyrtio års tid har stött en utveckling mot att båda föräldrarna arbetar och där båda har en egen inkomst, ger nu samhället även stöd till familjer där en förälder arbetar och en är hemma. Vårdnadsbidraget kan även bidra till en norm om att barn bör vara hemma med en förälder så mycket som möjligt.

Möjligheten för en familj att själva få välja hur man vill ordna med barnomsorgen utmålas här som ett hot mot jämställdheten.  Kommunal menar här underförstått är att staten istället borde gå in och bestämma vad som är ett jämställd sätt att hantera arbets- och familjeliv.

Idag är det den internationella kvinnodagen. Vilken dag kan väl passa bättre till att påminna om att kvinnor tack och lov är fria att själva bestämma hur många timmar deras barn skall spendera på förskolan. Det lustiga är dock att det är fackförbundet Kommunal, som ju annars brukar ha hög svansföring när det gäller jämställdhet, som behöver denna påminnelse.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.