Skapa bättre villkor för dagmammorna!

Legas initiativ är oantastligt, och särskilt välkommet i den stressade och röriga barnomsorgsapparat som Göteborg dragits med i många år. Han borde få gehör från alla håll, eftersom också majoriteten säger sig vara positiv till dagbarnvårdare. För det kan väl aldrig ligga något i korridorsnacket om ett principiellt S-motstånd mot dagmammor?”

Ledaren i dagens GT uppmärksammar att den rödgröna majoriteten återigen misslyckas med att uppfylla sina egna barnomsorgslöften. Fortfarande är det kö till förskolorna, och fortfarande är barngrupperna överfulla. Kristdemokraterna har länge framhållit andra alternativ inom barnomsorgen, som till exempel vårdnadsbidrag och dagbarnvårdare  (eller dagmammor som man sa när jag växte upp). Fler alternativ inom barnomsorgen skulle nämligen bidra till att avlasta förskolan och skapa barnomsorgslösningar som passade familjer med olika preferenser och förutsättningar.

Det tycks dock finnas ett kraftigt motstånd mot icke-kommunala barnomsorgsalternativ i allmänhet, och dagbarnvårdare i synnerhet.  Kanske handlar det om  “byråkrater i vissa stadsdelar som mobbar bort dagbarnvårdarna med egna små regler”, för inte handlar det väl om “om en rödgrön konspiration i syfte att styra alla familjer mot förskolan”?

För att skapa fler alternativ inom barnomsorgen måste goda och rättvisa villkor gälla alla, oavsett vem som är huvudman. Jag har därför tagit initiativ till ett yrkande om att se över villkoren för dagmammorna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.