Om vikten av arbete


Igår besökte jag Fas-3 verksamheten Hökälla på Hisingen. Hökälla erbjuder arbetsuppgifter, social gemenskap och coachning till deltagarna som främst kommer från Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas (Fas 3, som jag tidigare skrivit om här). Syftet är att deltagarna skall komma närmre arbetsmarknaden. Tillsammans med Park- och Naturförvaltningen och arrendatorn sköter deltagarna Hökälla naturområde med målsättningen att det skall vara ett attraktivt rekreationsområde med stor biologisk mångfald.

Samtalen under mitt besök  kretsade kring möjligheter och problem med att komma ut på arbetsmarknaden. Enigheten bland deltagarna var stor kring behovet av en rörligare arbetsmarknad, fler och kompetentare jobbcoacher, samt att Fas-3 skall innebära meningsfullt arbete, snarare än terapeutisk sysselsättning. Den känsla av egenmakt och frihet som det ger att ha ett arbete är svår att överskatta. Arbetslösheten är inte bara ett hot mot den allmänna välfärden,  utan också ett hot mot individens självkänsla och välbefinnande. Det är därför oerhört viktigt att de insatser som görs för att få fler människor i arbete håller högsta klass.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.