Ett nederlag för funktionsnedsattas valfrihet

Som jag flaggat för tidigare var det idag dags för beslut i regionfullmäktige om den kristdemokratiska motionen om fritt val av hjälpmedel. Magnus Berntssons motion handlar om hur personer med funktionsnedsättning kan få ökade möjlighet att själva välja hjälpmedel, och vem som ska utföra utprovning och anpassning.

Dessvärre stod Kristdemokraterna i stort sett ensamma i voteringen om fritt val av hjälpmedel.  En del av motargumenten som anfördes i debatten gjorde mig mycket bekymrad. Argumenten handlade besynnerligt nog om att motionen skulle leda till försämrad patientsäkerhet. Sådana argument utgår dock från att funktionshindrade inte är förmögna att själva välja vad som är säkert, tryggt och funktionellt för dem. Som om funktionshindrade som grupp inte var vuxna nog att anförtros valfrihet. Mot bakgrund av denna nedlåtande tankegång var det mycket märkligt att de övriga Allianspartierna, som ju annars brukar stå upp för valfrihet, inte stödde motionen.
Vi får hoppas på att det går bättre när frågan frågan kommer upp på nationell nivå!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.