Lysande av Hägglund!

Är nu hemma efter två mycket givande kommun- och landstingsdagar i Norrköping fyllda av intressanta seminarier och möten. Göran Hägglund inledde med ett mycket starkt tal där han tydliggjorde kristdemokraternas ideologiska grund. I kontrast till den viktiga, men totalt dominerande arbetslinjen lanserade Hägglund ett annat perspektiv på vad politik handlar om;  relationslinjen:

“… politik kan inte enbart handla om ekonomi och arbete. Det måste finnas mer än så. Ett samhälle är mer än en arbetsmarknad. Ett samhälle är framför allt ett nät av mänskliga relationer. Sverige behöver en seriös diskussion som inte begränsar sig till ekonomin. Som ägnas åt grundfrågorna om värden och deras betydelse för samhällsutvecklingen.”

Jag uppfattar stödet för Hägglund som oerhört brett, i synnerhet efter fredagens linjetal där han återknöt till centrala kristdemokratiska principer som solidaritet och subsidiaritet. I detta sammanhang travesterade han Mark Twains kvickhet om  Wagners musik genom att påpeka att även subsidiaritetsprincipen är bättre än den låter.

Kristdemokraterna behöver nu enigt och tydligt omsätta relationslinjen i praktisk politik. Vad partiet inte är betjänt av är splittrande spekulationer. Det är därför beklagligt att Mats Odell en gång för alla inte tog chansen att göra slut på spekulationerna om att han skulle vilja utmana Hägglund om partiledarrollen.

Själv talade jag utifrån mina egna erfarenheter av att ta sig an utmaningar, fast överfört på politikens område. En gammal s-märkt partisekreterare var mycket tacksam för dessa tips. Mitt tal hittar då på SVT Play här!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.