Inför fritt val av hjälpmedel!

Många människor behöver under delar eller hela sitt liv använda sig av olika tekniska hjälpmedel för att kunna ta en aktiv del av livet på samma villkor som andra. Det handlar om alltifrån rullstolar till hörapparater.
Den 1 februari finns en unik möjlighet att genom er närvaro visa regionens politiker hur oerhört viktig denna fråga är för alla som använder någon form av hjälpmedel. Jag kommer vara på plats i Vänersborg för att lyssna på debatten. Kommer du?
.
I dagsläget finns det ytterst begränsade möjligheter för den enskilde att vara med och påverka utformningen av ens hjälpmedel. Detta är problematiskt då dessa tekniska hjälpmedel för många fungerar som en förlängning av deras kroppar och ofta behöver vara individuellt anpassade och därmed blir mycket personliga.   Regionens rutiner för inköp av hjälpmedel är dock inte utformade efter individens behov av inflytande och rätt till valfrihet. Det vanligaste är istället att en handläggare beställer ett hjälpmedel från den leverantör som man alltid gjort, utan att konsultera personen som kommer att nyttja hjälpmedlet. Detta är dock ett dyrt och ineffektivt förfarande som varken ger nöjda brukare eller skattebetalare. Om individen får vara med från början och delge sina synpunkter på utformning, funktion och design utifrån dennes specifika smak och livsstil, kommer detta leda till  att hjälpmedlen fungerar effektivare. Om en sexåring och dennes omgivning upplever att den har en bra och snygg hörapparat i stället för en bra men ful minskar risken att bli retad, med allt utanförskap som det för med sig. Ett hjälpmedel som man själv varit med att påverka kan dessutom komplettera en personlighet, i stället för att uppleva att man avviker, vilket kan vara fallet med tilldelat hjälpmedel.
Tisdagen den 1 februari kommer denna fråga att debatteras i Regionfullmäktige i Vänersborg. Magnus Berntson från Kristdemokraterna har nämligen skrivit en motion om hur enskilda kan få ökad möjlighet att själva välja hjälpmedel och vem som ska utföra utprovning och anpassning.  Handlingarna till sammanträdet hittar du här (den aktuella motionen är ärende 5) . Jag och Magnus har även tidigare skrivit en debattartikel i ämnet.
Hoppas vi ses i Vänersborg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.