Höj ersättningen i Fas3!

– Ersättningsnivån till deltagarna behöver höjas, och det behöver bli tydligare vad anordnarna ger för arbetsuppgifter till deltagarna så en utvärdering också kan ske av insatsen.

Det säger nu Penilla Gunther och Lars-Axel Nordell, kristdemokratiska riksdagsledamöter i Arbetsmarknadsutskottet, i sin kritik av jobb- och utvecklingsgarantin. Även Caroline Szyber har skrivit om frågan.

Problemet med långtidsarbetslösa som förbrukat sina 300 dagar med a-kassa har uppmärksammats den senaste tiden.  De har fått praktik och arbetstränat i Fas 1 respektive 2, samt därefter hamnat i den så den så kallade Fas 3.  Den så kallade “tredje fasen” rör alltså arbetssökande som inte hittat ett lämpligt arbete efter 450 dagar. De ska då erbjudas en samhällsnyttig sysselsättning. Problemet är dock att dessa sysselsättningar långt ifrån alltid är så värst meningsfulla. Detta är problematiskt inte mist då forskning inom medicinsk sociologi visat att graden av begriplighet, hanterbarhet samt meningsfullhet i tillvaron avgörande för vår hälsa. En person i Fas 3 ska utföra arbetsuppgifter som annars inte skulle blivit utförda. Hur lätt är det att finna sådana uppgifter på heltid utan att det kan tolkas som att man utnyttjar systemet för att slippa anställa?

Ett annat problem är berättelser om hur företag utnyttjar människor i Fas 3 som gratis arbetskraft då staten står för deras ersättning. Det tycks alltså vara hög tid att se över denna verksamhet.

Jag skickar med tre önskemål inför en sådan översyn:
1.    Gör det möjligt för fas 3-anordnare att ge extra betalt utöver det aktivitetsstöd som deltagaren får från Försäkringskassan om de utför arbete som skulle kunna utföras av en anställd.
2.    Var noggrann i kontrollen och utvärderingen av dem som tar emot arbetssökande i Fas 3 och erbjud kompetent handledning av arbetsgivaren vid behov. Människor som varit länge i utanförskap bär ibland på en tung ryggsäck som de behöver hjälp att bära eller att lämna hemma när de går till jobbet
3.    Se också till att de coacher som skall stödja de arbetssökande håller måttet!

Media: Expressen,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.