Kommunal sponsring av idrott är en politisk fråga

Idag bemöter jag Anna Johanssons (S) påstående om att kommunala bolags sponsring inte skulle vara en politisk  fråga. Detta med anledning av GP:s uppmärksammande om att lagidrotten får alla pengarna. Mitt svar kan även läsas på GP-Debatt.

I onsdagens GP uppmärksammas den ojämlika fördelningen av sponsorpengar från kommunala bolag till olika idrotter och föreningar. Det blir här tydligt att elit- och breddidrotten har två stora utmaningar gemensamt.

Den ena är den ständiga jakten på intäkter och den andra är jakten på ideella arbetsinsatser. Båda dessa utmaningar behöver övervinnas för att verksamheterna överhuvudtaget ska kunna genomföras. Samtidigt har kommunen ett mycket stort intresse av att både elit- och breddidrotten bereds möjlighet att verka under rimliga förutsättningar. Ett väl fungerande idrotts- och föreningsliv har positiva effekter på alltifrån demokrati och integration till folkhälsa. Därför är det kommunala intresset att på olika sätt stödja idrotten givet.

Det är dock inte viljan att stödja som är problemet. Det är snarare hur, varför och till vem stödet fördelas som är själva knäckfrågan. En strypning av de kommunala bolagens sponsring är sannolikt inte den bästa lösningen. Nej, i stället borde kommunen ta ett samlat grepp om sina olika stödformer till idrotten och göra riktlinjer och fördelning av dessa transparenta och åtkomliga för alla. Detta oavsett om stöden kallas bidrag eller sponsring. Öppenhet, tydlighet och rättssäkerhet måste vara ledorden. Godtycklighet, informella kontakter och gräddfiler måste ersättas med en genomtänkt och tydlig strategi.

När Anna Johansson som ordföranden i idrotts- och föreningsnämnden i samma artikel hävdar att frågan om kommunal sponsring inte är en politisk fråga, kan detta ses som ett smart politiskt drag för att slippa ta i en obehaglig fråga. Anna Johansson glömmer dock att frågan om vad som är politik och vad som inte är det, är en politisk fråga i sig själv. Eftersom beslut om principer för kommunala stöd, oavsett form, i slutändan är något som kommunfullmäktige bör avgöra blir kommunal sponsring en klockren politisk punkt på den kommunala agendan.

Media: GP,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.