Om vikten av ett gott debattklimat

Det är med sorg som jag tar del av rapporteringen om attentatet i Tuscon, Arizona som dödade sex personer, och skadade den demokratiske politikern Gabrielle Giffords allvarligt. Många har gjort kopplingen mellan dådet och det hårdnande politiska klimatet i amerikansk politik. Oavsett om det visar sig finnas ett samband eller ej,  är det hårda debattklimatet och militariseringen av språkbruket att beklaga.  I ljuset av det inträffade känns det angeläget att värna om ett sakligt och gott debattklimat i svensk politik. Att sakligt kritisera utan att demonisera kan sägas utgöra en av demokratins grundpelare. För lika central som kritiken är för politiken, lika destruktiv är demoniseringen av den politiska motståndaren  för demokratin. Churchill uttryckte saken väl:

“Criticism may not be agreeable, but it is necessary. It fulfils the same function as pain in the human body. It calls attention to an unhealthy state of things.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.