Alla ska få plats på egna villkor

Jag och Michael Anefur publicerade denna artikeln igår!
Läs mer om vår underbara riksdagsledamot påhttp://anefur.blogspot.com/

Alla ska få plats på egna villkor

Hösten 1973 föddes en liten kille helförlamad och med “spindelfingrar”. Trots dåliga odds valde alla runt omkring honom, habilitering, dagis och skola, att se hur han utvecklades för varje dag och ständigt stödja och uppmuntra hans föräldrar.
Föräldrarna fick utvecklas i sitt föräldraskap, utan pekpinnar. Killen växte upp och fick känna sig duktig, även om han var sämst i jämförelse med alla andra.

Hösten 1964 började en pojke första klass. En av de första rasterna kom en pojke fram till honom och sa: Du har ingen riktig mamma! Han svarade att det har jag visst! Ordkriget övergick i slagsmål med näsblod och skrapade knän och slutade med anmärkning.

Hemma berättade han som det var och förväntade sig nog lite beröm av sin mamma. Då säger hon; Jag är inte din mamma på riktigt. Du är fosterbarn!

Pojken i berättelserna är vi.

David och hans föräldrar fick stöd och möjlighet att utvecklas på sitt eget sätt och i sin egen takt. Det var först familjen och sedan David som bestämde och satte upp målen. David har alltid gått i den ordinarie skolan, vilket varit möjligt med hjälp.

I dag är David en framgångsrik entreprenör, inom både föreläsning och med egen klädkollektion, och före detta elitidrottsman med OS-medaljer och världsrekord.

Michael kom till en familj som gav kärlek och möjligheter. Michael fick (rent bokstavligt) slåss för sin plats i tillvaron. Men med stöd från familjen orkade han kämpa och hitta sig själv.

I dag är Michael riksdagsledamot och har arbetat som präst, lärare, kommunalråd och vd.

Vi båda vet hur otroligt viktig familjen är. Vi vet att familjer ser olika ut och vi är övertygade om att alla familjer är bra. Oavsett hur familjen ser ut så bygger den på kärlek till varandra.

Vi är bekymrade över dem som säger “död åt familjen”, de som genom lagstiftning vill ta ifrån familjerna deras självklara rätt att själva bestämma. Vi bekymras över att “experterna” tar över familjens naturliga och självklara roll. Det finns ingen som vet bättre vad som är bäst för barnen än föräldrarna. Det är vi levande exempel på!

Våra livsöden har självklart betytt mycket för vårt samhällsengagemang, ett engagemang som till slut landade i Kristdemokraterna.

Familjens rätt och möjlighet att få utvecklas är vår drivkaft i politiken. Fungerande familjer, biologiska eller ej, är grunden för ett gott samhälle.

Kristdemokratisk syn på människan gör skillnad. Är du en resurs bland andra resurser eller är du en unik varelse med okränkbart värde som inte är utbytbar?

Vi gör alla våra livsresor och bara vi vet hur de varit och vad som gjort dem möjliga. Det finns förståsigpåare som bedömer andras liv, framgångar och inte minst deras tillkortakommande. Vad ger någon rätten att bedöma vems liv som är värt att leva?

Alla har ett liv att berätta om och berättelserna måste få påverka. Är det bara de perfekta och de utan skavanker som har något att berätta? Det är viktigt att olika berättelser kommer fram och kompletterar bilden av verklighetens folk.

Du behöver inte hålla med, du behöver inte tycka om våra berättelser, du behöver inte dra samma slutsatser, men de ingår i verkligheten.

Vi vet att värderingar och människosyn i kristdemokratisk tappning är förutsättningen för ett gott samhälle för alla, inte bara för de perfekta! Vi har tagit ställning för ett samhälle där alla får plats och får göra sina egna livsresor på sina egna villkor.

Michael Anefur, riksdagsledamot (kd)
David Lega, riksdagskandidat (kd)

– Posted using BlogPress from my iPhone

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.