Jag antar Adryans utmaning

Expressen hade igår på sidan 4 ett debattinlägg av Adryan Linden ang att politiker måste börja prata om handikapp.

Läs artikeln här: http://www.expressen.se/debatt/1.2083011/fredrik-och-mona-vaga-prata-handikapp
Nedan följer mitt svar:

Till stor del håller jag med Adryan
, funktionshinder glöms ofta bort i debatter. Det behöver i och för sig inte betyda att det inte görs något för att förbättra situationen, men att det kan göras mer är vi helt eniga om.

Ibland har vi en tendens att att se det ”grönare gräset” på andra sidan, utan att se nackdelarna som finns i andra länder som exempelvis i USA. Jag var själv inbjuden till Washington för några veckor sedan och deltog i 20-årsfirandet av ADA (American Disabilities Act) som förbjuder otillgänglighet, vilket är en fantastisk lag. Upplevelsen att gå en ”Civil Rights March” mot Capitol Hill i stort sett samma väg som Martin Luther King gick, men nu tillsammans med USAs profiler och ledande politiker inom handikapprörelsen kan liknas vid en Paralympics Invigning. Men lika fascinerad som jag var av deras system och lagstiftning, var amerikanerna över LSS och vårt system med personliga assistenter. Inget system är perfekt, vi har mycket att lära av varandra.

Vi har kommit långt i Sverige, men vi kan definitivt komma ännu längre. Att vi nu börjar våga se handikappade som en tillgång i samhället, inte bara en svaghet. Jag är den jag är MED mitt handikapp, inte trots mitt handikapp. När jag nu väljer att kandidera till riksdagen för Kristdemokraterna är det självklart att handikappfrågor är bland de viktigaste för mig, men det är lika självklart att det inte bara är rena handikappfrågor jag anser är viktiga. Handikapp är en del av våra identiteter, men inte den enda delen. Det hänger ihop med utbildning, företagande, folkhälsa med mera. När jag vill utveckla stödet för föräldrar, gäller det alla föräldrar, även de till barn med funktionsnedsättningar. När jag vill förbättra villkoren för småföretagare, gäller det givetvis även att hitta vad som är viktigast för entreprenörer med funktionsnedsättningar.

Kristdemokraterna har varit tydliga med att arbetslinjen givetvis även ska gälla personer med funktionsnedsättningar. Arbete innebär gemenskap och leder till personlig utveckling, inte minst för handikappade.

Jag har redan skrivit ett antal artiklar och lagt förslag när det gäller att förbättra situationen för personer med funktionsnedsättningar, i allt från tillgänglighet i kollektivtrafiken för intellektuellt funktionshindrade, till problemen med fosterdiagnostik som Adryan tar upp i sin artikel och jag kan lova att jag inte glömmer bort handikappfrågorna om jag får förtroendet att vara riksdagsledamot i höst!

David Lega (KD)
Riksdagskandidat och före detta handikappidrottare

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.