Capitol Hill, Ted Kennedy Jr, tillgänglighet och Obamacare

Nyss hemkommen från två otroligt intensiva veckor i USA inför lanseringen av det nya LegaWear. Lanseringen ska ske den 1 april, så nu var jag och Andreas runt och träffade ett stort antal personer som vi kommer att samarbeta med i USA. Jag har försökt att hinna med lite twitter under dessa veckorna, men nu ska jag ge mig på en lite längre sammanfattning 🙂

Första veckan tillbringades i Washington D.C. där vi träffade ett stort antal personer inom deras nationella handikapporganisationer och några kongressmän och senatorer inför 15-årsjubileumet av AAPD, American Association of People with Disabilities. En otroligt professionell gala där kända och okända förebilder hyllades. Bland annat Stevie Wonder.

Det stora samtalsämnet var givetvis den stora vårdreformen, Obamacare, som förhoppningsvis röstas igenom just nu. Modigt av Obama att satsa allt… det inger respekt. Jag fick också möjlighet att prata en hel del med personer inom Obama-administrationen och komma in i Capitol Hill och lyssna på Nancy Pelosi. Ted Kennedy Jr var mycket intresserad av LegaWear, eftersom ingen annan i USA erbjuder det vi gör, möjlighet för alla att klä sig snyggt:

Vi träffade även våra ambassadörer för LegaWear, bland andra Scott Chesney (bilden ovan). Vi fick klart med Exportrådet med amerikansk adress och telefonnummer med kundtjänst på Manhattan, så det var en intensiv vecka med fullt schema, varje dag.

Det som slog mig ännu en gång är hur långt före USA ligger framför Sverige när det gäller tillgänglighet. De ligger absolut inte före i allt, bland annat personlig assistans, men ALLT är tillgängligt. Ramper, hissar, dörröppnare, bussar, toaletter…ALLT. ÖVERALLT. Jag förvånas över att vi inte lyckas komma längre här, kanske dags att sätta fart lite nu? Det är pinsamt att man år 2010 knappt kan åka tåg med elrullstol i Sverige. Minst 40 platser var tillgängliga på de amerikanska tågen mellan Washington och New York och alla toaletter ombord var stora. Det amerikanska systemet att stämma alla som inte uppfyller allt har sina STORA nackdelar, men saker blir onekligen gjorda…

Nu är det lugn hemmakväll, imorgon ska jag besöka Grunden i Göteborg för att lära mig mer om deras arbete. Spännande!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.