Min debattartikel i Expressen idag:

“Många vet inte om att de är Kristdemokrater”

Expressen publicerar idag min debattartikel på sidan 4.

Läs artikeln på http://bit.ly/929vgc

eller nedan:

Nästa vecka är det exakt tio år sedan jag simmade min sista tävling som elitidrottare. Det är över 16 år sedan jag för första gången stod på en scen och pratade om personlig utveckling. Det är 25 år sedan min pappa kastade ner mig i havet för att jag skulle lära mig att simma. Det är 35 år sedan läkarna trodde att jag inte ens skulle kunna sitta upp i mitt liv.

Jag är säker på att alla kan utvecklas mycket längre än vad vi själva samt vår omgivning trodde var möjligt. Jag är också helt säker på att ingen människa kan utvecklas ensam, vi föds och lever tillsammans med andra i ett ömsesidigt beroende. Den vanligaste frågan jag har fått de senaste månaderna är “Vad kul att du satsar på politiken, men varför valde du Kristdemokraterna?”. Hade den frågan kommit upp lika ofta om jag valt Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet? En vanlig efterföljande kommentar är: “Jag visste inte att du är kristen”. Många verkar dessvärre tro att man måste vara religiös för att vara med i Kristdemokraterna.

Ska jag vara riktigt ärlig, så hade nog jag också, den förutfattade meningen. Först efter att jag läst på vad Kristdemokraterna faktiskt tycker och vill arbeta för, i stället för att bara läsa vad andra skriver att vi tycker, insåg jag att det jag har föreläst om de senaste tio åren är precis detsamma som Kristdemokraternas värdegrund bygger på.

Utan att ha en kristen bakgrund, så fann jag att mina värderingar helt överensstämmer med Kristdemokraternas. Jag har ofta använt ord som eget ansvar, personlig utveckling, krav och beröm. Kristdemokratin använder ord som värderingar, subsidiaritetsprincipen, personalism och ofullkomlighetstanken.
Ingen människa kan bli världsmästare ensam. I ofullkomlighetstanken – att ingen människa eller organisation är fullkomlig – ligger en enorm potential. Vi kan välja att förvalta och utveckla våra resurser, men i vissa lägen behöver vi alla hjälp för att kunna nå längre.

Därför kommer jag att arbeta fö
r utökat familje- och föräldrastöd. Föräldrar spelar en otroligt viktig roll för att skapa ett gott samhälle. Men att vara förälder är ingen enkel sak, speciellt inte om man är ensam. Om vi kan erbjuda stöd till föräldrarna är jag övertygad om att vi kommer få tryggare barn och familjer, och därmed också ett tryggare Sverige. Med rätt blandning av kärlek och stöd, men också krav och beröm, så ökar sannolikheten att man får en stabil plattform att stå på i sitt liv.
Vi behöver också fler jobb! Få saker är så nedbrytande som arbetslöshet och känslan av att inte vara behövd. Vi behöver därför ett enkelt och smidigt företagarklimat. Mindre krångel ger fler kreativa företagare och därmed fler arbetstillfällen. Det skall vara lönsamt att driva företag.
Om jag får hjälp med det jag inte klarar på egen hand, så kan jag göra det jag är bra på. Ingen kan bli bäst på allt, men alla kan bli bra på något. Med hjälp av personlig assistans så kan jag ha en naturlig plats i samhället som alla andra. Jag kan ha ett arbete.

Jag har haft mycket tur i mitt liv. Jag har haft turen att både få stöd och krav hemifrån, men också från lärare, sjukgymnaster och tränare. Dessutom har jag haft förmånen att representera Sverige i flera mästerskap och i Paralympics, fått möjlighet att driva egna företag och tala om personlig utveckling för över hundratusen människor de senaste åren.
Jag har alltid arbetat för att fler ska få möjligheter att utvecklas i sina egna liv. Nu är det dags för mig att fortsätta detta arbete på den politiska arenan.

DAVID LEGA

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.