Därför valde jag Kristdemokraterna

Vad kul att du satsar på politiken, men VARFÖR valde du Kristdemokraterna?
Det är nog den vanligaste frågan jag har fått de senaste veckorna, och det är intressant, dels varför jag valde Kristdemokraterna, men dels varför frågan återkommer så ofta och ställs av så många. Hade den kommit upp lika ofta om jag valt Moderaterna eller Socialdemokraterna?
Det är något med kristdemokratin som gör att många blir förvånade. En vanlig efterföljande kommentar är nämligen: ”Jag visste inte att du är kristen”. Många verkar tro att man måste vara det för att dela de grundläggande värderingar som Kristdemokraterna har.

Ska jag vara riktigt ärlig så hade nog jag också den förutfattade meningen. Först efter att jag läst på i partiprogrammet vad Kristdemokraterna faktiskt tycker och vill arbeta för, istället för att bara läsa vad andra skriver att vi tycker, insåg jag att det jag har föreläst om de senaste tio åren är precis detsamma som kristdemokratins värdegrund bygger på.

Mitt mål har alltid varit att ge människor en tro på sin egen förmåga och jag är säker på att alla kan utvecklas – mycket längre än vad vi själva en gång trodde var möjligt. Ingen människa kan utvecklas ensam. Vi föds och lever tillsammans med andra i ett ömsesidigt beroende.

Därför är det min övertygelse att:
– Om föräldrar får hjälp med att lära sig att vara bra föräldrar på ett positivt och stöttande sätt, utan pekpinnar och tillrättavisanden så blir de trygga. Trygga föräldrar ger trygga barn.

– Om jag får rätt blandning av kärlek och stöd, men också krav och beröm av människor i min omgivning så ökar sannolikheten att jag får en stabil plattform att stå på i mitt liv. Det är även mitt eget ansvar att förvalta min utveckling efter bästa förmåga, inte bara alla andras.

– Om jag får hjälp med det jag inte klarar på egen hand, så kan jag göra det jag är bra på. Ingen kan bli bäst på allt, men alla kan bli bra på något. Med hjälp av personlig assistans så kan jag ha en naturlig plats i samhället som alla andra. Jag kan ha ett arbete.

Utan att ha en kristen bakgrund, så fann jag alltså att mina värderingar helt överensstämmer med Kristdemokraternas. Jag har använt ord som eget ansvar, personlig utveckling, krav och beröm. Kristdemokratin använder ord som värdeorientering, subsidiaritetsprincipen, personalism och ofullkomlighetstanken.

I ofullkomlighetstanken; att ingen människa eller organisation är fullkomlig, ligger en enorm potential. Vi kan välja att förvalta och utveckla våra resurser, men i vissa lägen behöver vi alla hjälp för att kunna nå längre.

Jag har haft mycket tur i mitt liv. Jag har haft turen att både få stöd och krav hemifrån, men också från lärare, sjukgymnaster och tränare. Jag brukar se på krav som långsiktig snällhet, då kraven får mig att nå längre. Jag har haft förmånen att få representera Sverige i flera mästerskap och Paralympics. Jag har fått möjligheten att driva mina egna företag och föreläsa för över hundratusen människor de senaste åren.

Jag har alltid arbetat för att fler ska få möjligheter att utvecklas i sina egna liv. Nu är det dags för mig att byta arena till politiken.

Här skriver jag under medlemskortet tillsammans med Göran Hägglund

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.