🇹🇼 TAIWANS NATIONALDAG 🇹🇼

Idag den 10/10 är det Taiwans nationaldag, även känd som dubbeltio-dagen. Dagen påminner oss i år att inte glömma, eller släppa tanken på Taiwan.

Den utrikespolitiska agendan är långt ifrån tom. Rysslands olagliga krig i Ukraina och kvinnornas frihetskamp i Iran upptar med rätta mycket av vårt fokus. Men det får inte leda till att vi minskar takten när det gäller att stötta och stärka vårt partnerskap med Taiwan.

I augusti trappade Kina upp sitt långvariga militära hot mot Taiwan till en aldrig tidigare skådad nivå, efter att Nancy Pelosi besökt Taiwan den 2–3:e augusti. Den kinesiska kommunistregimen blev rentav ursinnig när USA öppet visade sin vänskap med Taiwan. Robotar avfyrades, vilka blockerade Taiwans havs- och luftrum, och åtföljdes av intensiva cyberattacker mot taiwanesiska myndigheter och den privata sektorn. Samtidigt avbröt Kina samtalen och samarbetet med USA på åtta olika områden, inbegripet samtalen om militära frågor och klimatförändringar. Pelosis besök fick minst sagt stora konsekvenser.

Kinas agerande mot Taiwan har fördömts gång på gång. Men det finns fortfarande en viss försiktighet från europeiskt håll. EU måste följa USA:s modiga och goda exempel, det kan vi göra genom att exempelvis:
♦️ stärka partnerskapet med Taiwan, inte minst med ett investeringsavtal!
♦️ skicka officiella EU-delegationer till Taiwan och bjud in Taiwans lagstiftande församling Yuan att besöka Europaparlamentet.
♦️ hjälpa Taiwan få delta i internationella organisationer såsom Interpol och WHO.
♦️ utöka EU:s ekonomiska och diplomatiska närvaro i regionen Indiska oceanen/Stilla havet, inbegripet i Taiwan.
♦️ offentligt klargöra att Kinas provokativa åtgärder mot Taiwan och i Sydkinesiska havet får konsekvenser för förbindelserna mellan EU och Kina.

Valet mellan kommunistregimen i Kina och våra demokratiska vänner i Taiwan borde inte vara svårt. Idag är en påminnelse att inte glömma Taiwan bland all annan akut utrikespolitik. Idag firar jag att friheten och demokratin lever och frodas i Taiwan, trots Kinas attacker och påtryckningar. Taiwans sak är vår.