YOM HASHOAH – Minnesdag för Förintelsen

Idag minns vi ett av de värsta brotten mot mänskligheten – Förintelsen.

Förintelsen som tog livet av mer än sex miljoner judar under andra världskriget. Idag är Israels officiella minnesdag för Förintelsen.
Det är många som många gånger lovat ’aldrig igen’, men än idag är antisemitismen närvarande. Runtom i Europa ökar antalet hatbrott och våldsdåd mot judar. Det gäller även i Sverige.

Den utveckling vi ser, som leder till att många judar drar sig för att öppet visa sin judiska identitet, är mycket allvarlig och skrämmande. Judar flyttar från städer i Sverige och andra delar av Europa, då de inte känner sig säkra längre. Det är helt oacceptabelt.

Även i Israel blir det judiska folket utsatt för ständiga hot och attacker. Fientliga rörelser uttalar öppet att man vill utrota Israel och judarna. Under de senaste veckorna har vi åter sett ett antal terrorattacker på gatorna i Israel och Hamas skjuter fortfarande raketer från Gaza.

Vi har ett medmänskligt ansvar att stå upp för judiskt liv. Undfallenheten inför judehatet måste få ett slut. Det ska vara tryggt för alla – oavsett religion eller bakgrund, överallt!

Vi får aldrig glömma. Inte glömma ondskan, inte glömma offren och deras familjer, men vi måste också komma ihåg de judar som lever idag.

(Alla mina inlägg som inte handlar om kriget i Ukraina kommer tills vidare att vara svartvita. Detta för att illustrera att Ukraina är den absolut viktigaste frågan just nu, all annan politik är för närvarande underordnad.)