đŸ‡čđŸ‡Œ TAIWANS SAK ÄR VÅR đŸ‡čđŸ‡Œ

Nu har Europaparlamentet för första gÄngen nÄgonsin klubbat ett betÀnkande som krÀver fördjupade relationer med Taiwan.

Det Àr stort och viktigt av flera anledningar. Dels Àr Taiwan en viktig handelspartner för EU, inte minst gÀllande halvledare, varför bÄde Sverige och EU har mycket att tjÀna ekonomiskt pÄ ett tÀtare samarbete. Dels Àr Taiwan en viktig allierad i Indiska oceanen/Stilla havsregionen, dÀr rivaliteten mellan stormakterna stiger.

Men framför allt Ă€r Taiwan en vĂ€n till EU, som delar vĂ„ra vĂ€rderingar om frihet, demokrati och mĂ€nskliga rĂ€ttigheter – till skillnad frĂ„n den kinesiska kommunistregimen. Taiwan attackeras stĂ€ndigt av Kina: frekventa krĂ€nkningar av Taiwans luftförsvarszon, cyberattacker, diplomatisk isolering och spioneri bland annat. SĂ„ sent som hĂ€romveckan deklarerade Xi Jinping att Taiwan mĂ„ste Ă„terförenas med Kina, och han utesluter inte att anvĂ€nda vĂ„ld i det syftet.

Det Àr oerhört allvarligt och dÀrför mÄste nu EU klargöra att Kinas handlingar mot Taiwan kommer att fÄ konsekvenser för förbindelserna mellan EU och Kina. EU mÄste stÄ upp för Taiwan.

Det Àr tyvÀrr inte bara Taiwan som drabbas av Kinas hot och pÄtryckningar. NÀr jag röstade för Taiwan-betÀnkandet i utrikesutskottet fick jag ett brev frÄn Kinas dÄvarande ambassadör som bad mig dra tillbaka min röst annars skulle jag ŽhÄllas ansvarig för konsekvensernaŽ. Det Àr bara ett av mÄnga brev jag mottagit.

Det Ă€r sannerligen anmĂ€rkningsvĂ€rt att ambassadörer utövar denna sorts pĂ„tryckningar – ja, rentav hot – pĂ„ politiker i demokratiska system. SjĂ€lvklart ska Europaparlamentet kunna besluta vad vi vill ifrĂ„ga om EU:s relation med Taiwan – utan att frĂ€mmande makt lĂ€gger sig i.

Jag Àr glad över det stora stöd betÀnkandet fick och jag Àr stolt över att ha bidragit till den slutliga texten. Hela 580 röster för och bara 26 mot! TyvÀrr konstaterar jag att vÀnstern, Malin Björks (V) partigrupp, sin vana trogen valde det kinesiska kommunistpartiet framför det demokratiska Taiwan.