INLED FÖRHANDLINGAR OM ETT FRIHANDELSAVTAL MED TAIWAN đŸ‡čđŸ‡Œ

EU Ă€r nu i fĂ€rd med att slutföra ett investeringsavtal – det sĂ„ kallade Comprehensive Agreement on Investment (CAI) – med Kina.

Det Àr bra att sund konkurrens nu underlÀttas. StÀrkta ekonomiska relationer med kommunistregimen i Peking fÄr dock aldrig ske pÄ bekostnad av de mÀnskliga fri- och rÀttigheterna. Ett investeringsavtal fÄr inte undertecknas pÄ bekostnad av tibetanernas sjÀlvbestÀmmande eller uigurernas frihet. Ett investeringsavtal fÄr inte undertecknas pÄ bekostnad av Hong Kong-bornas sÀkerhet eller taiwanesernas sjÀlvstÀndighet.

FörmÄr EU förhandla fram ett sÄdant avtal med en kommunistregim av vÀrsta sorten, ja, dÄ förmÄr man ocksÄ förhandla fram ett fullfjÀdrat frihandelsavtal med det demokratiska, frihetliga och vÀnligt sinnade Taiwan.

Ett frihandelsavtal med Taiwan skulle försvara och frÀmja unionens ekonomiska intressen, och vÀrna bÄde Taiwans och vÄr sÀkerhet. Det skulle gynna demokratin, bÄde hÀr och dÀr.

Mer om detta skriver jag tillsammans med Jakob Forssmed pĂ„ Europaportalen: https://www.europaportalen.se/…/debatt-inled…