DAWIT ISAAK MÅSTE FRIGES OMEDELBART❗

Den här veckan har jag jobbat med en av de viktigaste resolutionerna under denna mandatperiod. Det är en resolution om Dawit Isaaks fall och öde.

År ut och år in, i 19 år, har den svensk-eritreanske frihetskämpen Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i en av världens mest brutala diktaturer: Eritrea.

Den eritreanske regimen hatar människor som Dawit. Den hatar människor som förespråkar demokrati och frihet – människor som står upp för sina åsikter.

”Det kommer inte bli någon rättegång och vi kommer inte frige honom. Vi vet hur man hanterar hans sort”, sa Eritreas president Isaias Afewerki om Dawit år 2009.

Sådana onda krafter är det vår europeiska unions och min självklara skyldighet att konfrontera. Om EU inte skulle verka för frigivande av oskyldiga demokrater, då skulle EU faktiskt inte behöva bedriva någon utrikespolitik alls.

Jag är väldigt tacksam och stolt över att ha fått leda förhandlingarna i Europaparlamentet om just denna resolution. Det är glädjande att Europaparlamentets ledamöter, från höger till vänster, sluter upp bakom ett tydligt krav efter förhandlingarna idag: Dawit Isaaks omedelbara och ovillkorliga frigivande.

Nu behöver vi er hjälp! Dela det här uppropet och hjälp oss att sätta ytterligare press på Eritreas ondskefulla regim. Låt alla sociala medier fyllas med krav på Dawits frigivning samtidigt som Europaparlamentet kräver densamma.

EU kan göra skillnad i världen. Vi gör det som allra bäst när vi talar med en enad röst, tillsammans.

(Tillsammans med Tomas Tobé skriver jag i GT idag om vårt, Kristdemokraternas och Moderaternas, mångåriga arbete och engagemang för Dawit Isaak. Läs artikeln här: https://www.expressen.se/gt/debatt-gt/eu-bor-oka-trycket-pa-eritrea-att-slappa-dawit-isaak/ )