Veckobrev: Företagsklimatet i Göteborg fortsätter att rasa

Från och med den här veckan börjar jag skriva veckobrev. Här nedanför kommer det första, du kan också läsa det i pdf-version här.

På måndagsmorgonen meddelade Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, att hon kommer att lämna sin post. För mig och många andra var detta ett oväntat besked. Hulthéns politik har inte varit positiv för Göteborg. Under hennes år vid makten har Göteborgs företagsklimat försämrats kraftigt, vilket vi fick ännu en bekräftelse på i tisdags. Hemtjänsten rankas på plats 281 av Sveriges 290 kommuner och samtidigt är skolan i kris, med stora skillnader mellan de olika stadsdelarna. Detta är bara några av de utmaningar som Anneli Hulthén lämnar efter sig.

Vad Göteborg behöver är ett nytt ledarskap, med nya idéer, som prioriterar välfärden och förstår att det är fungerande företag som gör att fler människor kommer i arbete och kan bidra till samhället.

Flyktingsituationen
I onsdags var det kommunstyrelsesammanträde, och högst på dagordningen stod givetvis flyktingsituationen. Ett mycket stort antal människor flyr just nu för sina liv, framförallt ifrån Syrien. En del av dessa människor kommer hit till Göteborg. Många hör nu av sig, både till kommunen och till civilsamhällets organisationer, med en önskan om att bistå med hjälp. Det är mycket glädjande. Kommunens tjänstemän arbetar nu för fullt med att försöka få saker och ting att fungera kring flyktingmottagandet, inte minst för att få fram någonstans att sova. Långsiktigt krävs det fler bostäder, och snabbare möjligheter att lära sig språket och komma i arbete.

Företagsrankningen
Som jag nämnde ovan har företagsklimatet i Göteborg försämrats kraftigt. I tisdags kom nya siffror från Svenskt Näringsliv, som visar att Göteborg rankas på plats 182 av 290 när företagarna själva får sätta betyg. Framförallt är det politikers och tjänstemäns attityd till företagande som drar ner betyget. Kommunens egna undersökning, Insikt, visar inte på riktigt lika alarmerande resultat, men också här ligger Göteborg efter. Inte minst är företagarna missnöjda med bygglovshanteringen. Göteborg måste ändra inställning fullständigt till företagande och arbeta för att förbättra möjligheterna att driva företag här.

Olympic day
Under den gångna veckan har jag också deltagit i en del andra aktiviteter. Förra lördagen deltog jag i Olympic day, där jag invigningstalade om att alla barn ska få tävla mot sig själva, utan att ständigt behöva jämföras med andras prestationer. Kul att vara med inviga på ett så viktigt arrangemang.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.