Fortsatt öppet till tre

Igår på Kommunstyrelsens möte presenterade kommunens utredare Fredrik Spak sin utredning kring öppettider på krogen och våldsbrott. Det finns idag artiklar både i GP och i Metro om detta och i Metro uttalar jag mig om krogarnas öppettider. Från Kristdemokraternas håll har vi länge varit skeptiska till att låta krogar ha öppet ända till klockan 5 på morgonen. I vintras skrev Marianne Bergman, Fouad Rasho och jag en debattartikel i GT om just detta, där vi problematiserade frågan.

Frågan om hur länge stadens krogar skall få hålla öppet handlar ytterst om spänningen mellan frihet och ansvar. Här ställs den enskildes frihet att kunna konsumera alkohol nattetid, mot det ansvar som kommer med insikten om att risken för berusningsskador och våldshandlingar ökar med längre öppettider.

Kristdemokraterna hade också tidigare yrkat på att en utredning skulle göras om öppettidernas effekter på våldet. Detta lyckades vi med, och utredningen visar nu tydligt att det allra flesta våldsbrotten i centrala Göteborg sker mellan kl 3 och kl 5 på lördag och söndag morgon. Det kan knappast, som vissa tror, ha att göra med att det rör sig mycket folk ute just då, utan det har snarare med hur mycket folk har druckit. Det rör ju sig mycket folk på Centralen en torsdagsmorgon också, säkert många fler, men slåss gör de mycket sällan.

Avvägningen mellan enskilda människors frihet, krögarnas möjlighet att göra affärer och de arbetstillfällen detta medför och skyddet av människor är ibland svår. Ur ett liberalt perspektiv kanske det ses som en kränkning av individens frihet, men att stänga lite tidigare för att minska våld och bråk är ett lågt pris för oss kristdemokrater. Att skydda människor från våld som ibland till och med har dödlig utgång, måste här gå före. Jag kommer därför även i fortsättningen arbeta för att 3 är en rimlig stängningstid för krogen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.