Främja hälsan – träna offentligt!

För att tillfredställa människors behov av röra på sig finns det idag möjligheter till träning av alla sorter. Här i Göteborg finns det gym, träningsanläggningar och joggingslingor på mängder av platser och det är jättebra. I Stockholm finns det också ett antal utomhusanläggningar, som är platser där man kan utöva spontanidrott i en gymliknande miljö. Att anläggningarna har redskap på plats ökar möjligheten att faktiskt träna spontant. Platser där man kan spela fotboll är bra, men det ju faktiskt inte längre spontanidrott när man måste ha med egen boll. Tänk om det istället fanns anläggningar med redskap för att träna nästan hela kroppen som var öppna för alla.

 

Vi kan även hitta inspiration till detta i San Francisco. Där ligger dessa utomhusanläggningar på fantastiska platser, på ställen där det nästan alltid är människor i rörelse. Detta är både en fråga om tillgänglighet, det vill säga att träningsplatsen finns nära till hands, men det är också en fråga om trygghet, att det alltid finns människor i rörelse runtomkring. Det är viktigt att dessa anläggningar inte ligger avskilt från annan bebyggelse, vilket tyvärr kan vara fallet med motionsslingor. Man ska kunna träna i Eriksberg också, inte bara i Skatås.

 

Om just detta lade jag tillsammans med Alliansen ett yrkande i Idrotts- och föreningsnämnden igår, där vi vill att förvaltningen ska undersöka vilka möjligheter det finns att anlägga träningsplatser centralt.

 

Som före detta elitidrottare ligger friskvårdsfrågor mig varmt om hjärtat, men man ska inte behöva tillhöra eliten eller ha gott om pengar för att få träna. Träningsmöjligheter ska vara enkla, tillgängliga och finnas på trygga platser. Varför inte kombinera träningsplatser med en schysst omgivning? Det finns många sådana platser i Göteborg, ett exempel är Norra Älvstranden, där staden möter vattnet i en fantastisk kombination. Detta måste vi ha med i tankarna när Södra Älvstranden ska ta form!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.